Interessant

Guanaco-feiten

Guanaco-feiten

De gaunaco (Lama Guanicoe) is een Zuid-Amerikaanse kameelachtige en de wilde voorouder van de lama. Het dier dankt zijn naam aan het Quechua-woord huanaco.

Snelle feiten: Guanaco

  • Wetenschappelijke naam: Lama Guanicoe
  • Gemeenschappelijke naam: Guanaco
  • Basic Animal Group: Zoogdier
  • Grootte: 3 voet 3 inch - 3 voet 11 inch op de schouder
  • Gewicht: 200-310 pond
  • Levensduur: 15-20 jaar
  • Dieet: Herbivore
  • Habitat: Zuid-Amerika
  • Bevolking: Meer dan 1 miljoen
  • Beschermingsstatus: Minste zorg

Beschrijving

Guanaco's zijn kleiner dan lama's maar groter dan alpaca's en hun wilde tegenhangers-vicuñas. Mannelijke guanaco's zijn groter dan vrouwen. De gemiddelde volwassene staat 3 voet 3 duim tot 3 voet 11 duim lang bij de schouder, en weegt tussen 200 en 310 ponden. Hoewel lama's en alpaca's in veel kleuren en vachtpatronen voorkomen, variëren guanaco's van licht tot donkerbruin, met grijze gezichten en witte buiken. De vacht is dubbellaags en verdikt rond de nek om te beschermen tegen roofbeten. Guanaco heeft gesplitste bovenlippen, twee gewatteerde tenen op elke voet en kleine, rechte oren.

Guanacos zijn aangepast om op grote hoogte te leven. Ze hebben grote harten voor hun lichaamsgrootte. Hun bloed bevat ongeveer vier keer meer hemoglobine per volume-eenheid dan dat van een mens.

Habitat en distributie

Guanacos zijn inheems in Zuid-Amerika. Ze zijn te vinden in Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. Een kleine bevolking woont in Paraguay en op de Falkland-eilanden. Guanaco kan overleven in extreem zware omgevingen. Ze bewonen bergen, steppen, struikgewassen en woestijnen.

Guanco-assortiment in Zuid-Amerika. Udo Schröter / Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen

Dieet

Guanacos zijn herbivoren die grassen, struiken, korstmossen, vetplanten, cactussen en bloemen eten. Ze hebben driekamerige magen die hen helpen voedingsstoffen te extraheren. Guanacos kan langere tijd zonder water leven. Sommigen wonen in de Atacama-woestijn, waar het misschien 50 jaar lang niet regent. De guanaco's halen water uit hun dieet van cactussen en korstmossen, die water uit mist absorberen.

Poema's en vossen zijn de primaire roofdieren van de guanaco, afgezien van mensen.

Gedrag

Sommige populaties zijn zittend, terwijl anderen migreren. Guanacos vormen drie soorten sociale groepen. Er zijn familiegroepen, bestaande uit een enkele dominante man, vrouwtjes en hun jongen. Wanneer mannen een jaar oud worden, worden ze uit de familiegroep verbannen en zijn ze solitair. Solitaire mannen binden uiteindelijk samen om kleine groepen te vormen.

Guanacos communiceren met behulp van verschillende geluiden. Ze lachen in feite in het aangezicht van gevaar en geven een kort lachachtig geblaat om de kudde te waarschuwen. Ze kunnen een afstand tot zes voet spugen wanneer ze worden bedreigd.

Omdat ze in gebieden leven die weinig dekking bieden tegen gevaar, zijn guanacos geëvolueerd tot uitstekende zwemmers en hardlopers. Een guanaco kan tot 35 mijl per uur rennen.

Reproductie en nakomelingen

Paring vindt plaats tussen november en februari, dat is zomer in Zuid-Amerika. Mannen vechten om dominantie te vestigen en bijten elkaar vaak op de voeten. De zwangerschap duurt elf en een halve maand, wat resulteert in de geboorte van een enkele jongen, die een chulengo wordt genoemd. Chulengos kan binnen vijf minuten na de geboorte lopen. Vrouwtjes blijven bij hun groep, terwijl mannen voor het volgende broedseizoen worden uitgezet. Slechts ongeveer 30% van de chulengo's wordt volwassen. De gemiddelde levensduur van een guanaco is 15 tot 20 jaar, maar ze kunnen wel 25 jaar oud worden.

Guanaco en Chulengo. Muntafbeeldingen / kunst Wolfe / Getty-afbeeldingen

Beschermingsstatus

De IUCN classificeert de Guanaco-status als 'minst zorgwekkend'. De populatie varieert naar schatting tussen 1,5 tot 2,2 miljoen dieren en neemt toe. Dit is echter nog steeds slechts 3-7% van de guanaco-bevolking voordat Europeanen in Zuid-Amerika aankwamen.

De bevolking is ernstig gefragmenteerd. Guanaco wordt bedreigd door habitatfragmentatie, concurrentie van veeteelt, habitatvernietiging, menselijke ontwikkeling, invasieve soorten, ziekten, klimaatverandering en natuurrampen, zoals vulkanen en droogtes.

Guanacos en mensen

Hoewel beschermd, worden guanaco's opgejaagd voor vlees en bont. Sommige worden gedood door herders van schapen, hetzij omdat ze worden gezien als competitie of uit angst voor overdraagbare ziekten. De vacht wordt soms verkocht als vervanging voor rode vossenbont. Een paar honderd guanaco's worden bewaard in dierentuinen en particuliere kuddes.

Bronnen

  • Baldi, R.B., Acebes, P., Cuéllar, E., Funes, M., Hoces, D., Puig, S. & Franklin, W.L. Lama Guanicoe. De rode lijst van bedreigde soorten van IUCN 2016: e.T11186A18540211. doi: 10,2305 / IUCN.UK.2016-1.RLTS.T11186A18540211.en
  • Franklin, William L. en Melissa M. Grigione. "Het enigma van guanacos op de Falkland-eilanden: de erfenis van John Hamilton." Journal of Biogeography. 32 (4): 661-675. 10 maart 2005. doi: 10.1111 / j.1365-2699.2004.01220.x
  • Stahl, Peter W. "Animal Domestication in South America." In Silverman, Helaine; Isbell, William (red.). Handboek van Zuid-Amerikaanse archeologie. Springer. pp. 121-130. 4 april 2008. ISBN 9780387752280.
  • Wheeler, Dr Jane; Kadwell, Miranda; Fernandez, Matilde; Stanley, Helen F .; Baldi, Ricardo; Rosadio, Raul; Bruford, Michael W. "Genetische analyse onthult de wilde voorouders van de lama en de alpaca." Proceedings van de Royal Society B: Biological Sciences. 268 (1485): 2575-2584. December 2001. doi: 10.1098 / rspb.2001.1774