Nieuwe

Wat is een troep leeuwen?

Wat is een troep leeuwen?

De Leeuw (Panthera leo) heeft een aantal kenmerken die het onderscheiden van de andere wilde roofkatten ter wereld. Een van de belangrijkste verschillen is het sociale gedrag. Hoewel sommige leeuwen nomadisch zijn en reizen en individueel of in paren jagen, leven de meeste leeuwen in een sociale organisatie die bekend staat als een trots. Het is een eigenschap die vrij uniek is bij 's werelds grote kattensoorten, waarvan de meeste eenzame jagers zijn gedurende hun volwassen leven.

De organisatie van een trots

De grootte van een leeuw trots kan sterk variëren, en de structuur verschilt tussen Afrikaanse en Aziatische ondersoorten. Gemiddeld bestaat een leeuwentroep uit ongeveer drie mannetjes en een dozijn vrouwtjes, samen met hun jongen (hoewel er trots zijn op maar liefst 40 dieren). In de zeldzamere Aziatische ondersoorten verdelen leeuwen zich echter in genderspecifieke trots waarin mannen en vrouwen in afzonderlijke groepen blijven, behalve de paringstijd.

In de typische Afrikaanse trots vormen de vrouwtjes de kern van de groep en blijven ze over het algemeen in dezelfde trots vanaf de geboorte tot de dood, hoewel vrouwen af ​​en toe van de trots worden verdreven. Omdat ze gedurende hun hele leven in dezelfde trots blijven, zijn vrouwelijke leeuwen over het algemeen met elkaar verbonden. Vanwege deze duurzaamheid worden leeuwentrends als matriarchaal beschouwd in hun sociale structuur.

De rol van mannelijke leeuwen

Mannelijke welpen blijven ongeveer drie jaar trots, waarna ze ongeveer twee jaar rondzwervende nomaden worden totdat ze ofwel een bestaande trots overnemen of een nieuwe vormen rond de leeftijd van 5.

Sommige mannelijke leeuwen blijven nomaden voor het leven. Deze nomadische mannetjes op lange termijn planten zich zelden voort, omdat de meeste vruchtbare vrouwtjes in trots door leden worden beschermd tegen buitenstaanders. In zeldzame gevallen kan een groep nieuwe mannelijke leeuwen, meestal jonge nomaden, een bestaande trots overnemen; tijdens dit soort overnames kunnen de indringers proberen de nakomelingen van andere mannen te doden.

Omdat de levensverwachting voor mannelijke leeuwen aanzienlijk minder is dan die voor vrouwen, is hun ambtstermijn binnen een trots relatief kort. Mannen zijn in hun bloei van ongeveer 5 tot 10 jaar. Zodra ze niet langer in staat zijn om welpen te verwekken, worden ze meestal van de trots verdreven. Mannen blijven zelden langer dan drie tot vijf jaar deel uitmaken van de trots. Een trots op oudere mannen is rijp voor overname door groepen jonge nomadenmannetjes.

Wn Xin / EyeEm / Getty Images

Trots gedrag

Welpen in een bepaalde trots worden vaak rond dezelfde tijd geboren, waarbij de vrouwtjes dienen als gemeenschappelijke ouders. De vrouwtjes zogen elkaars jongen, maar zwakkere nakomelingen worden routinematig achtergelaten om voor zichzelf te zorgen en sterven vaak als gevolg daarvan.

Leeuwen jagen meestal met andere leden van hun trots. Sommige experts theoretiseren dat het jachtvoordeel dat een trots in de open vlaktes biedt, kan hebben geleid tot de evolutie van de sociale structuur van de trots. Zulke jachtgebieden worden bevolkt door grote prooidieren, waarvan sommige tot 2200 pond kunnen wegen, waardoor jagen in groepen een noodzaak is. (Nomadische leeuwen voeden zich waarschijnlijk met kleinere prooien die slechts 30 pond wegen.)

Een leeuwen trots brengt veel tijd door in nietsdoen en slapen, terwijl mannen de omtrek patrouilleren om zich tegen indringers te beschermen. Binnen de trotsstructuur leiden vrouwtjes de jacht op prooi. De trots verzamelt zich na de moord en kibbelt onder elkaar.

Hoewel ze de jacht niet leiden in een trotsaanval, zijn nomadische mannelijke leeuwen zeer bekwame jagers, omdat ze vaak worden gedwongen om op klein, zeer snel wild te jagen. Of het nu in groepen of alleen is, de strategie voor leeuwenjacht is over het algemeen langzaam, geduldig stalking gevolgd door korte uitbarstingen van snelheid om aan te vallen. Leeuwen hebben geen groot uithoudingsvermogen en doen het niet goed in lange achtervolgingen.


Bekijk de video: Een gevecht tussen leeuwen en hyena's. (Januari- 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos